9 Maddede Afrin’in Tarihi, Önemi ve Afrin Operasyonu

Yunus Kandemir

Bilindiği üzere TSK, güney sınırımızdaki terör devleti oluşturma çabalarını bertaraf etmek, dört parçalı devlet hayallerine son vermek için 20.01.2018 tarihinde Afrin operasyonunu başlattı. İşte Afrin’in bilinenin ötesinde tarihi gerçekleri ve PKK/PYD için önemi…

#1. Afrin operasyonunun isminin “Zeytin Dalı Harekatı” olarak benimsenmesi ilk bakışta önemsiz gözükse de Afrin zeytiniyle ünlü bir Suriye toprağı; ama aynı zamanda Misak-ı Milli’nin bir parçası, Antep sancağının bir kazası.Mustafa Kemal ATATÜRK bir konuşmasında: “Bu hudut,İskenderun Körfezinin güneyinden, Antakya’dan Halep ile Katma Tren İstasyonu arasında Cerablus Köprüsü’nün güneyinde Fırat Nehri’ne ulaşır. Oradan Deyrizor’a iner oradan doğuya doğru uzanarak Musul, Kerkük ve Süleymaniye’yi içine alır.” diyordu. Aradan yıllar geçti ve Arap, Kürt ve Türkmenler arasına emperyalist planlar sokularak geçinemez oldular.

#2. Afrin, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Haleb’e bağlı bir bucaktı. O dönemde de Türkmen, Kürt ve Arapların bir arada yaşadığı ve köy isimleri genellikle Türkçe olan Afrin, son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde kabul edilen Misak-ı Milli sınırlarımız içerisinde yer almaktadır.

#3. Dünya Harbi sonrasında İngiliz işgaline uğrayan bölge Kuvayı Milliye hareketine katılmış milli yeminin sınırları bölge halkı tarafından işgal kuvvetlerine karşı savunulmuştur. Fransız kuvvetlerine Güney Cephesi’nde kayıplar verdiren Kuvayı Milliye hareketi, işgal kuvvetlerinin ucuz ve vazgeçilmez masası Ermeni çeteleri tarafından saldırılara uğramışlardır.

#4. Gerçekleşen mücadeleler hem Suriye bölgesinde hem de bugün Türkiye sınırları içerisinde yer alan Antep, Maraş, Urfa ve Adana’da yardım niteliğindeydi. Bu mücadelelere rağmen Fransa bölgeyi Türkiye’ye bırakmak istemiyordu.

#5. Savaşın gidişatı ve TBMM ile Fransa arasındaki barış görüşmeleri sonucunda bölge Fransa’ya bırakılmış, Kuvayı Milliye güçleri Kilis’e çekilmiştir.

#6. Bölge hakkında Fransa’nın yönetimde kalacağı düşüncesiyle etnik gruplar arasında görüş ayrılığı yaşanmıştır. Kürt aşiretler PKK-PYD saflarına, Arap aşiretler ise Suriye Krallığı’nın parçası olmaya yönelirken Türkmenler ise gerek Fransızlar gerek Suriye yönetimleri tarafından “Türkiye ajanı”, “Pan-Türkist” iddialarıyla baskı ve zulme maruz kaldılar.

#7. Afrin o yıllardan itibaren PKK/PYD merkezi olmaya başladı. Bölgedeki isyancılar, İngilizler ve çeşitli aşiretler tarafından maddi destek görmeye başladı.

#8. Ermeni Taşnak ve Kürt Âzâdî örgütlerinin birleşmesiyle Hoynun adi verilen Kürt-Ermeni örgütünün kurulması ile Türkiye’ye yakın, Ermeni nüfusunun bulunması, denize yakın konumu, PKK/PYD’nin merkezi olması gibi nedenlerden dolayı Afrin, bölgedeki devletlerin parçalanarak orasında dört parçalı devlet kurulması hayalinin önemli merkezlerinden biri haline geldi.

#9. Afrin geçtiğimiz yıllarda emperyal güçlerin sıvazlaması, galeyana getirmesi; yine sömürü devletlerinin terör örgütleri pyd/ypg gibi isimler adı altında radikal PKK’nın insan kaynağı merkezi olmaya devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir:

Başa dön tuşu