Kitap Yazarı: Mehmet Fatih Bekirhan
Berikan Yayınevi
Kara Koyunlu Türkmenleri, 13. Yüzyıl başlarında Türkistan’dan göçle merkez Erciş olmak üzere, Doğu Anadolu’nun değişik yerleri ile Azerbaycan ve Kerkük taraflarına yerleşmişlerdir. Paralarında ve mezarlarında yer alan tamgalardan anlaşıldığı kadarıyla Oğuzların Yıva boyuna mensupturlar.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu ellerinde bulunduran Türkleşmiş İlhanlı ardılı Moğol devletleri olan Sutaylı, Celayirli ve Uyratlara karşı mücadele vererek 1350’de başkenti Erciş/Van olan Kara Koyunlu Türkmen devletini kurmuşlardır. İlk hükümdarları Bayram Hoca’dır.
Timur’a itaat etmediklerinden üç defa büyük saldırılara maruz kalmışlar ve topraklarını korumuşlardır. Sınırlarını kuzeyde Kafkas Dağları, güneyde Basra Körfezi, doğuda Hindistan, batıda ise Fırat Nehri’ne kadar genişletmişlerdir. En kudretli hükümdarları Kara Yusuf Bey ve Cihanşah’tır.
Tarihçi Yılmaz Öztuna’ya göre Kara Koyunlu Devleti, Cihanşah döneminde cihan imparatorluğuna dönüşmüş ve 3 milyon km2 topraklara hükmetmişlerdir. Erciş merkezli Kara Koyunlular ile düşman kardeşleri olan Diyarbakır merkezli Ak Koyunlular arasında bitmek bilmeyen savaşlar neticesinde, 1467’de Kara Koyunlular mağlup olmuşlar ve iki yıl sonra tarih sahnesinden çekilmişlerdir.
Günümüzde Erciş, Van, Ahlat, Bitlis, Adilcevaz, Ağrı ve Muş civarlarında yaşayan vatandaşlarımızın ekseriyetinin kökeni Kara Koyunlulara dayanmaktadır.